Våra profiler

Praktiskt tillval

Du som väljer praktiskt tillval kan välja mellan följande tre inriktningar:

Digital inriktning– här arbetar vi med digitala verktyg och här får man chansen att lära sig saker som man annars inte har möjlighet till i den ordinarie undervisningen. Ni som väljer den digitala profilen kommer under olika perioder få arbeta med 3D-modellering, digitalt foto och robot-programmering.

Fiske – profilen för dig som tycker om fiske. Vi har ett brett samarbete med bl.a. ABU, Karlshamns kommun, Mörrums kronolaxfiske, Pukaviks båtklubb och Sportfiskarna, vilket ger oss tillgång till utrustning och vattendrag där vi kan fiska. Vi metar, spinnfiskar, jerkbaitfiskar och flugfiskar och tillverkar egna drag, wobblers, flugor och spinnare. Vi bjuder även in föreläsare och gör studie­besök, bl.a. på ABU och Laxens hus. Vi siktar på fler spända linor till hösten, kanske du håller i spöet?
Mat och bak – här får du chansen att fördjupa dina kunskaper i bakning och enklare matlagning. Under läsåret har du möjlighet att göra nya, inspirerande och kreativa bakverk och maträtter. Vi kommer att baka och laga både nyttigt och ”mumsigt” och du får lära dig att tycka om nya smaker och använda nya ingredienser. Kanske vi kan förse vår cafeteria med mästerverk från denna profil?

Praktiska tillval

Digital inriktning

Fiske

Mat och bak

Hälsa och Idrott

Allmän idrott

Ishockey

Konståkning

Kultur och Musik

Kultur/musik/drama

Biblioteksprofilen

Profilvalet sker för ett år i taget, men med möjlighet att byta inriktning vid ny terminsstart i mån av plats.

Välkommen till oss på Norrevångskolan!

Kultur & Musik

Vill du jobba mer med musik, bild och drama i skolan? Då är det här rätt profil för dig. I kultur- och musikinriktningen jobbar vi med tre återkommande block: musik, drama/film och bild. Ibland blandas allt med varandra. Profilernas innehåll kan också integreras med de ordinarie ämnena.
På musiken får du prova på sång och spel i olika former. Att musicera i grupp och lära sig lite instrumentspel kan vara ett inslag. Att göra musikvideos ihop med bilden kan vara ett annat. Du kanske vill repa in en dans tillsammans med några kompisar? Här finns också chans att prova på både musikal och körslag under detta tillval!
Inom bilden jobbar vi med teckning och målning, filmarbete av olika slag, fotografering och bildbehandling. Vi gör studiebesök och kollar konst. Kanske formar vi eller bygger något? Ja kort sagt, alla möjliga sätt att fördjupa sig i bildämnet.
I drama jobbar vi med teaterövningar och rollspel. Vi kanske sätter upp en föreställning inför publik? Ihop med bilden gör vi film och kulisser. Här finns flera moment att prova på. Känns det här rätt för DIG? Tveka inte, låt kultur- och musikprofilen bli ditt val under högstadietiden!

Biblioteksprofilen – här har ni möjlighet att fördjupa er i allt från film till böcker och skrivande. Vill ni starta upp en skoltidning eller en skolblogg? Vill ni se filmer och jämföra dessa med böckerna? Eller vill ni kanske bara sitta ner och diskutera film, bok och tv-spel. Finns det kanske intresse för lite old school gaming som exempelvis rollspel?

Bibliotekarien är öppen för era idéer och kreativa tankar! Välkomna!

Hälsa & Idrott

Har du ett intresse för idrott och vill lägga grunden för en hälsosam livsstil ska du välja profilen allmän idrott. Forskning inom området visar att barn och ungdomar som tränar regelbundet klarar sina studier bättre. En aktiv och meningsfull fritid är dessutom mycket viktig för att du ska utvecklas och må bra.

Vår målsättning är att du som väljer detta tillval ska erbjudas en högstadietid fylld med fysiska och hälsofrämjande aktiviteter som lägger grunden för en sund livsstil.

Under de tre åren kommer du få fördjupade kunskaper om idrott och friluftsliv genom att få testa på många olika aktiviteter och idrotter! Vi fördjupar oss även i kost och fysisk prestation. Vilken betydelse har detta för goda prestationer? Du kommer även ges möjligheter att utveckla dina ledaregenskaper samt din personliga idrottsliga förmåga.

Har du ett specialintresse som riktar sig mot fotboll, ishockey eller konståkning så kan Norrevångskolan även erbjuda detta som val. Här fördjupar du dina kunskaper inom din favoritsport både praktiskt och teoretiskt. Med ett gott samarbete mellan föreningslivet och skolan ser vi självklart till att dessa specialinriktningar har välutbildade tränare och ledare!