Allt jag säger är sant – LÄS DEN!

Detta är boken om en snart 17-årig tjej, Alicia, med väldigt gott självförtroende och som inte har haft några direkta motgångar i livet. Plötsligt hoppar Alicia av gymnasiet och börjar istället jobba på ett kafé. Efter ett bråk med sina oförstående föräldrar flyttar Alicia hemifrån, hem till sin mormor. Läs denna varma bok. Det är helt omöjligt att inte tycka om Alicia även om jag kan förstå att hon retar gallfeber på folk i sin omgivning. Lisa Bjärbo vet hur man skriver för unga./Camilla

Stjärnlösa nätter

Amar är 18 år och växer upp i en trasig kurdisk familj bosatt i Sverige. Amars mamma har övergett sin familj och hans svårt alkoliserade pappa är mycket våldsam mot alla barnen. Tillsammans far de iväg till Kurdistan för att träffa sin släkt. Snart förstår Amar dock att släkten redan bestämt att han ska giftas bort med sin kusin Amina.

När jag hörde talas om Stjärnlösa nätter av den unge författaren Arkan Asaad tänkte jag lite trött att här är ännu en bok som skildrar det svåra liv som invandrarbarn kan möta. Jag har redan läst flera böcker på detta temat. Visst är det viktigt att det talas och skrivs om hur barn i invandrarfamiljer kan ha det men jag kände mig rätt mätt på ämnet. Snart visade det sig vara en bok väl värd att läsa. Till skillnad från tidigare läsning är det här en ung man som fråntas rätten till att få bestämma över sitt eget liv /Camilla

Spela för livet

Mitt uppe i en fotbollsmatch kommer soldater till Deos by i Zimbabwe. Soldaternas gevärsskott mot byns invånare får Deo att fly för livet tillsammans med sin handikappade bror. Berättelsen griper snabbt tag i läsaren och sedan får läsaren följa brödernas svåra flykt genom landet, där det vimlar av skjutglada soldater. Utan att få spela fotboll skulle Deo aldrig överleva det hårda livet. Tänk om han kunde få delta i VM i fotboll för hemlösa? Detta är en stark och kuslig berättelse som jag hoppas får många läsare.

Revolvern

1910 och Kiruna. Det är kallt, iskallt. Ensam i en liten brädstuga sitter Sigge. På bordet ligger Sigges pappa. Död. Ihjälfrusen. Det bankar på dörren. Utanför i kylan står en stor, hemsk och hotfull man. Han söker Sigges pappa, som är skyldig honom pengar.
Detta är en intensivt spännande berättelse med korta kapitel. Förra gången jag läste en bok av Marcus Sedgwick hette boken De som går igen, och även den var läsvärd. Sedgwick lyckas bra med att bygga upp kusliga stämningar i båda böckerna. Det enda lite svåra med Revolvern är tillbakablickarna när Sigges familj bodd i guldgrävarsamhället i Alaska, men dessa behövs för att läsaren ska förstå hemligheten bakom Sigges pappas skuld till Wolff.
/Camilla

Ingen du känner

Heder, Kort kjol, Det dina ögon ser, Fallen flicka….Listan över böcker som jag läst av Christina Wahldén kan göras lång. Och allt jag har läst har jag tyckt om. Många av skolans elever har också läst Christina Wahldén. Därför känns det lite extra spännande när jag börjar läsa författarens senaste bok Ingen du känner. Har författaren lyckats skriva ännu en bra bok ?. Jag behöver inte läsa långt innan jag är fast i berättelsen. Jag läser om Fatma och Aida som gått ut nian och som till hösten ska börja på samma gymnasieprogram. Precis som varje sommar ska Fatma åka till Turkiet med sin familj för att hälsa på sin släkt. ”Akta dig så du inte blir bortgift” säger Aida. Fatma viftar bort varningen med ett skratt. ”Mina föräldrar är moderna och skulle aldrig göra så mot mig. Men Fatma har fel. Så snart hon kommer till Turkiet blir hon bortgift med en okänd äldre man. Det spelar ingen roll att hon protesterar, gråter, skriker och försöker fly. När hennes familj återvänder till Sverige lämnar dom Fatma i en fattig by ute på landsbygden med sin nya mans familj. Övergiven och ensam försöker Fatma skicka meddelande till Aida. Hon måste få hjälp att ta sig hem till Sverige. Problemet är bara att i en by utan elekticitet blir det svårt när mobilens batteri börjar ta slut.

Ny bok av Johanna Lindbäck

Som om jag frågat är den första boken som jag läser av Johanna Lindbäck. Hon har skrivit flera ungdomsböcker tidigare och jag har bara hört gott om hennes böcker. Men inte förrän nu har jag alltså läst en bok av henne. Och visst stämmer det att hon är en författare värd att läsas. Jag gillar att bokens huvudperson är en kille, John.
Boken tar upp två teman, dels hur det kan kännas när två av ens allra bästa vänner sedan länge blir tillsammans med varandra. Det är inte helt självklart att det känns som något positivt, dels handlar boken om hur det blir för John när hans föräldrar berättar att de har bestämt sig för att ta en paus och att pappan ska flytta hem till sin kompis. Hur länge varar en paus och vad händer sen? Ska Johns föräldrar skilja sig då?Och vad händer med John isf? Har inte han något att säga till om? Johanna Lindbäck lyckas väl med att beskriva hur konflikter och kriser kan påverka livet.

Jag finns

Det här är Maja Maria Henrikssons debut och boken bygger på författarens egna upplevelser som barn. Jag tycker mycket om den här boken, trots att det ofta var svårt att fortsätta läsa. I boken får vi möte Johanna som känner sig helt övergiven och oälskad av både sin mamma och andra vuxna. I skolan blir hon misshandlad av två pojkar och hemma av sin mamma. Och ingenstans möter hon den hjälp hon behöver. Som läsare blir man direkt gripen av Johannas liv och att jag inte slutar läsa beror på att jag måste få veta var Johanna ska hitta styrka och mod att förändra sitt liv. Annars kommer hon inte att överleva.

Saba sanningar och lögner

I början på höstterminen fick skolans nior läsa böcker som har med Mänskliga rättigheter att göra. Många av böckerna hade jag själv redan läst men på vagnen hittade jag den olästa boken Saba sanningar och lögner av Simonette Schwarz. Snart hade jag plöjt igenom boken. Den är lättläst och har dessutom ett tempo som gör den snabbläst. Det är berättelsen om 16-åriga Saba som är besviken över det mesta som griper tag i mig. Saba får ta alldeles för mycket ansvar hemma, om hon inte ser till att hennes syskon får mat så gör ingen det, hennes mamma tar inget ansvar för familjen och Sabas pappa reser tillbaka till Eritrea och lovar att ringa när han kommer fram men hör aldrig av sig. Och när det visar sig att den viktigaste personen i hennes liv bär på en hemsk hemlighet blir boken ännu bättre.

Hoppas

Sextonåriga Jonna är van att gång på gång bli sviken av sin mamma och mormor. Men nu har i alla fall mamma lovat att de alla ska fira jul tillsammans. Denna julen ska inte Jonna behöva sitta själv med mormor medan mamma jobbar. Men strax innan jul sviker mamma igen och lämnar Jonna själv.Själv åker mamma till Mallorca med sin nye pojkvän Då får Jonna nog. Strax har hon packat och åkt till Stockholm för att börja ett nytt liv.Men det visar sig inte bli så lätt. Åsa Anderberg Strollo som har skrivit boken är bra på att beskriva det fattiga Sverige och hur det kan vara för unga när de vuxna sviker. Läs den här boken, jag fick en bild av ett Sverige som jag inte visste fanns, ialla fall inte för så unga tjejer och killar.

//Camilla