Maria Bielke von Sydow, Studie-, och yrkesvägledare

Norrevångskolan, Mörrum, Karlshamns kommun

epost: maria.bielkevonsydow@utb.karlshamn.se

telnr 0733 – 576121

Länkar med information om gymnasiet och gymnasievalet

Skånegy
Gymnasieinfo från Skolverket

Dessa tider gäller för gymnasievalet inför läsåret 21/22.

  • 15 januari- 15 februari: Ansökningsperiod
  • 15 april: Preliminär antagning visas på skanegy.se
  • 25 april-15 maj: Omvalsperiod
  • 1 juli: Antagningen klar, besked hem i brevlådan och på skanegy.se
  • Augusti: Reservantagning påbörjas
  • Mitten av augusti: Gymnasieskolorna börjar

Elever berättar:

IB-programmet

International Baccalaureate, IB, är ett internationellt program som finns i 147 länder. På Ib-programmet sker all undervisning på engelska och vilka ämnen du vill läsa väljer du själv. Betygen skrivs i siffror (1-7) och bestäms till stor del av slutproven, the final exams, som görs i slutet av det sista året. Bra att känna till är också begrepp som CAS, EE, IA,TOK, HL, och SL som förklaras i den här videon: https://youtu.be/6mRI6Mcp5hM

Efter IB-programmet finns en stor möjlighet att söka utbildningar utomlands, men det går även att söka i Sverige. Beroende på vilka ämnen du läser kan du efter programmet få samma behörighet som någon som gått natur eller samhälle. 

För att vara behörig till IB-programmet behöver du vara godkänd i grundämnena och alla SO/NO-ämnen. (Om det är SO-ämnena eller NO-ämnena eller båda som gäller varierar på olika skolor). På vissa skolor kan du också behöva göra intagningsprov i engelska och i matte, och gå på en intervju. 

Den närmaste IB-utbildningen finns just nu i Kristianstad på söderportgymnasiet, men eventuellt ska Ehrenvärdska gymnasiet i Karlskrona också erbjuda programmet från och med nästa år (2022). 

Mitt förstaval blev IB-programmet på Växjö Katedralskola. I början av mars fick jag ett brev på engelska där det stod hur, när och vart intagningsproven och intervjun skulle utföras. Den 20:de mars klockan 11:45 samlades alla som sökt IB i Växjö utanför skolan och vi delades in i två grupper. IB-koordinatorn ledde oss sedan till ett klassrum och 12:00 startade matteprovet. Efter en timme fick vi en halvtimmes rast och 13:30 började engelskaprovet. Engelskaprovet innehöll läsförståelseuppgifter och en skrivuppgift och vi hade 90 minuter på oss. När vi var klara med proven fick vi se skolans stora aula, kemilabb, och bibliotek. Därefter fick vi varsitt informationsblad och ännu mer information samtidigt som vi fikade i skolans matsal. Runt 16:30 var vi klara. Under tiden jag var där hörde jag inte ett enda svenskt ord; allt skedde på engelska. 

I april fick jag ett samtal av IB-koordinatorn. Hon talade om hur det hade gått för mig på proven, frågade vilka mina favoritämnen var och informerade mig ännu mer om programmet. Samtalet tog knappt tio minuter och kändes mer som en vanlig konversation än en intervju. Även samtalet skedde på engelska. 

Kristianstad, mitt andrahandsval, utförde inga prov eller intervjuer med hänsyn till pandemin, och Karlskrona, mitt tredjehandsval, ställde in IB-programmet på grund av att få hade sökt dit.

Är du intresserad av att söka IB på någon av de här skolorna kan du läsa mer om dem på:

https://www.vaxjo.se/sidor/forskola-och-skola/gymnasieskola/katedralskolan/program-pa-katedral/international-baccalaureate.html

https://www.vaxjo.se/sidor/forskola-och-skola/gymnasieskola/katedralskolan/program-pa-katedral/international-baccalaureate.html

https://www.karlskrona.se/skola-och-forskola/gymnasieskola-och-gymnasiesarskola/ehrensvardska-gymnasiet/

Nyheter!

Arbetsmarknadskvällarna på Kreativum som brukar äga rum i september var inställda förra året, tyvärr blir de inställda i år också, meddelar Annica Hammar på näringslivsenheten.
Vi hoppas att pandemin slutar sätta käppar i hjulet för de viktiga, innehållsrika och uppskattade kvällarna så att vi kan genomföra arrangemanget 2022 med full kraft.

Omvalsinfo: Alla val som inkommer efter den 15 maj räknas som sena och behandlas i mån av plats.

Sena val kan sökande göra from 9 augusti. Sökande loggar in gör ett sent val (ny ansökan), bekräftar och skriver ut ansökan, skriver under den och skickar den till antagningskansliet som verkställer valet först efter ansökan inkommit.

Som ni vet blev praon inställd i vår för åttorna. Vi jobbar istället med en fördjupad studie-, och yrkesvägledning med enskilda samtal, intressetester och utbildnings-, och yrkesövningar. Materialet vi främst använder är Framtidsvalet, Blekinge.
Samtliga åttor har nu erbjudits enskilda vägledningssamtal hos mig.

Praon är planerad att äga rum v 40 i höst, 4-8 oktober. Eleverna kan redan nu börja planera för var de vill göra sin praktik i höst. Koppla gärna samman den med intresseinriktning till gymnasiet eller framtida yrkesdrömmar.

 

Prao

Här finner ni information om praon samt praoblankett och praointyg.

Information till handledaren samt praointyg
praoblankett

praoinformation till elev och vårdnadshavare
Broschyr arbetsmiljöverket med information kring hur barn och ungdomar får arbeta. Den tar upp allmän information, arbetsuppgifter samt arbetstider och ledighet