Maria Bielke von Sydow, Studie-, och yrkesvägledare

 

Norrevångskolan, Mörrum, Karlshamns kommun

epost: maria.bielkevonsydow@utb.karlshamn.se

 

telnr 0733 – 576121

 

Länkar med information om gymnasiet och gymnasievalet

Skånegy
Gymnasieinfo från Skolverket

Dessa tider gäller för gymnasievalet inför läsåret 22/23.

  • 15 januari- 15 februari: Ansökningsperiod
  • 15 april: Preliminär antagning visas på skanegy.se
  • 25 april-15 maj: Omvalsperiod
  • 1 juli: Antagningen klar, besked hem i brevlådan och på skanegy.se
  • Augusti: Reservantagning påbörjas
  • Mitten av augusti: Gymnasieskolorna börjar

Elever berättar:

IB-programmet

International Baccalaureate, IB, är ett internationellt program som finns i 147 länder. På Ib-programmet sker all undervisning på engelska och vilka ämnen du vill läsa väljer du själv. Betygen skrivs i siffror (1-7) och bestäms till stor del av slutproven, the final exams, som görs i slutet av det sista året. Bra att känna till är också begrepp som CAS, EE, IA,TOK, HL, och SL som förklaras i den här videon: https://youtu.be/6mRI6Mcp5hM

Efter IB-programmet finns en stor möjlighet att söka utbildningar utomlands, men det går även att söka i Sverige. Beroende på vilka ämnen du läser kan du efter programmet få samma behörighet som någon som gått natur eller samhälle. 

För att vara behörig till IB-programmet behöver du vara godkänd i grundämnena och alla SO/NO-ämnen. (Om det är SO-ämnena eller NO-ämnena eller båda som gäller varierar på olika skolor). På vissa skolor kan du också behöva göra intagningsprov i engelska och i matte, och gå på en intervju. 

Den närmaste IB-utbildningen finns just nu i Kristianstad på söderportgymnasiet, men eventuellt ska Ehrenvärdska gymnasiet i Karlskrona också erbjuda programmet från och med nästa år (2022). 

Mitt förstaval blev IB-programmet på Växjö Katedralskola. I början av mars fick jag ett brev på engelska där det stod hur, när och vart intagningsproven och intervjun skulle utföras. Den 20:de mars klockan 11:45 samlades alla som sökt IB i Växjö utanför skolan och vi delades in i två grupper. IB-koordinatorn ledde oss sedan till ett klassrum och 12:00 startade matteprovet. Efter en timme fick vi en halvtimmes rast och 13:30 började engelskaprovet. Engelskaprovet innehöll läsförståelseuppgifter och en skrivuppgift och vi hade 90 minuter på oss. När vi var klara med proven fick vi se skolans stora aula, kemilabb, och bibliotek. Därefter fick vi varsitt informationsblad och ännu mer information samtidigt som vi fikade i skolans matsal. Runt 16:30 var vi klara. Under tiden jag var där hörde jag inte ett enda svenskt ord; allt skedde på engelska. 

I april fick jag ett samtal av IB-koordinatorn. Hon talade om hur det hade gått för mig på proven, frågade vilka mina favoritämnen var och informerade mig ännu mer om programmet. Samtalet tog knappt tio minuter och kändes mer som en vanlig konversation än en intervju. Även samtalet skedde på engelska. 

Kristianstad, mitt andrahandsval, utförde inga prov eller intervjuer med hänsyn till pandemin, och Karlskrona, mitt tredjehandsval, ställde in IB-programmet på grund av att få hade sökt dit.

Är du intresserad av att söka IB på någon av de här skolorna kan du läsa mer om dem på:

https://www.vaxjo.se/sidor/forskola-och-skola/gymnasieskola/katedralskolan/program-pa-katedral/international-baccalaureate.html

https://www.vaxjo.se/sidor/forskola-och-skola/gymnasieskola/katedralskolan/program-pa-katedral/international-baccalaureate.html

https://www.karlskrona.se/skola-och-forskola/gymnasieskola-och-gymnasiesarskola/ehrensvardska-gymnasiet/

Nyheter!

Vid terminsstart får eleverna inloggningsuppgifter till gymnasievalet.

15 jan-15 feb är sökfönstret öppet i skånegy där eleverna gör sina val.

 15 april får eleverna preliminärt besked om vilket program de blivit antagna till.

25 april-15 maj kan elever göra omval till gymnasiet.

1 juli får eleverna det slutgiltiga antagningsbeskedet. Mycket viktigt att eleverna bekräftar antagningsbeskedet senast 23 juli.

 

 

Praon för åk 8 äger rum v 19, 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finner ni SYV-information, bla blanketter till PRAOn.